Artist in residence, praktische uitdagingen en voorpret

En dan mag je zomaar een maand in Murcia (Spanje) bij het AADK gaan werken. Na een beetje van deze onverwachte verrassing bekomen te zijn begon ik na te denken over de praktische zaken. Want, alhoewel een riant onderkomen en werkruimte door Stichting Kunst & Cultuur bij het AADK geregeld zijn, blijft de vraag hoe ik enkele specifieke materialen daar krijg. Ik vlieg namelijk naar Alicante en security van vliegvelden is niet gecharmeerd van (brandbare) kunstschilder-materialen, zo heb ik mogen ervaren. 

Security
Twee jaar geleden had ik een nogal onprettige ontmoeting met de security op het vliegveld van Florence. Nadat zij een aantal tubes olieverf, een flesje medium en een rol Ductape (onmisbaar voor een plenair schilder) in mijn koffer aantroffen, kon ik rekenen op een stevig gesprek, fouillering en een grondig onderzoek van mijn koffer. Nadat security vond dat het directe gevaar van terrorisme afgeslagen was kwam het volgende probleem met Douane naar voren. Ik moest bewijzen dat de in mijn koffer gevonden (nog natte !) werkjes geen Florentijnse kunstschatten waren die illegaal het land uit gesmokkeld werden echter studietjes gemaakt in een cursus van de Florence Art Academy 😳 Nadat ik de bevestiging van aanmelding van de cursus op mijn telefoon liet zien konden ook deze handhavers gelukkig het niveau van dreiging afschalen 😉 Uiteindelijk kwam ik er met een serieuze reprimande vanaf maar deze ervaring wil ik niet nog eens meemaken !

Proefjes
Normaliter werk ik op harde dragers vanwege de pasteuze techniek die ik toepas en ook nog eens van flink formaat. Dat formaat dragers past niet in mijn koffer. En dan heb ik ook nog rekening te houden met de droogtijd van de verf. En hoe krijg ik mijn werken (lees: studies) weer terug in Nederland ? Dan toch maar op geprepareerd linnen gaan werken ? Met olieverf of toch acryl ?

Komende weken staan in het teken van proefjes doen met verschillende materialen en verschillende diktes. Hoe lang is de droogtijd en hoe flexibel blijft het na droging. Voorpret !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *